top of page

Biz Kimiz?

Toplumda deÄŸiÅŸim yaratmak etkili iletiÅŸimle mümkün.

Sosyal Fayda Ä°çin Ä°letiÅŸim DerneÄŸi (SoFÄ°), toplumda deÄŸiÅŸim yaratmanın etkili bir iletiÅŸim ile mümkün olduÄŸu bilinciyle kurulmuÅŸ bir sivil toplum kuruluÅŸu. Ä°letiÅŸimin gücünü kullanarak toplumsal fayda saÄŸlamayı ve toplumsal sorunlara çözümler üretmeyi hedefliyor.

SoFÄ°, kültür, ekoloji, ifade özgürlüÄŸü, ayrımcılığa karşı mücadele, engelli hakları ve toplumsal cinsiyet baÅŸta olmak üzere hak ve özgürlüklere dair alanlarda toplumsal fayda gözeten projeler yürütmek üzere 2024 yılında kuruldu.

SoFÄ°’nin kuruluÅŸunda yer alan bilim insanları, gazeteciler ve aktivistler; hak odaklı çalışan ve sosyal fayda saÄŸlayan kiÅŸi ve kurumların iletiÅŸim kapasitelerinin artmasını, yeni medya araçlarını doÄŸru ve etkili biçimde kullanmalarını ve hak temelli iletiÅŸimin yaygınlaÅŸmasını önceliyor.

Vizyon

Toplumun her kesiminin etkili, saygılı ve anlayışlı iletiÅŸim becerilerine sahip olduÄŸu bir dünya düÅŸlüyoruz. Ä°letiÅŸimin, bireyler arasındaki baÄŸları güçlendirerek toplumda pozitif deÄŸiÅŸim yaratma potansiyeline inanıyoruz. SaÄŸlam temeller üzerine kurulmuÅŸ her türlü iletiÅŸim mecrasının ve karşılaÅŸma ortamının bizi barış içinde bir toplum idealine yakınlaÅŸtırdığını düÅŸünüyoruz.

Misyon

Sivil toplumun iletiÅŸim becerilerini geliÅŸtirerek daha adil, kapsayıcı ve barışçıl bir topluma katkıda bulunmak misyonunu taşıyoruz. Toplumun her kesimine ulaÅŸarak ayrımcılığa ve nefret söylemine karşı gerçek bir diyaloÄŸun önemini vurgulamayı, medya okuryazarlığını geliÅŸtirmeyi ve dezenformasyona karşı mücadele etmeyi amaçlıyoruz. Kültür ve bilgiye eriÅŸim hakkının savunuculuÄŸunu yaparak ve hak temelli yaklaşımı teÅŸvik ederek toplumda olumlu bir deÄŸiÅŸim yaratmayı hedefliyoruz.

Hak Temelli Ä°letiÅŸim Nedir?

Hak temelli iletiÅŸim, insan ve doÄŸa haklarının korunmasını ve geliÅŸtirilmesini amaçlayan, kapsayıcı bir iletiÅŸim yaklaşımıdır.
 

Bu yaklaşıma göre…

 

Ä°letiÅŸim içerikleri, ayrımcılığı, nefret söylemini ve ötekileÅŸtirmeyi önleyecek ÅŸekilde tasarlanmalıdır; dışlayıcı veya hak ihlaline yol açabilecek unsurlar içermemelidir.

 

Ä°letiÅŸim araçları, herkesin eÅŸit eriÅŸim saÄŸlayabileceÄŸi ÅŸekilde sunulmalıdır; çevresel sürdürülebilirlik ilkesine uygun ÅŸekilde kullanılmalıdır.

 

Bireylerin ve toplulukların kendilerini özgürce ifade edebileceÄŸi, katılımcı ve kapsayıcı iletiÅŸim platformları oluÅŸturulmalıdır.

 

Bilgi paylaşımında doÄŸruluk, güvenilirlik ve ÅŸeffaflık en önemli unsurlar olmalıdır.

bottom of page